Кметът на Пловдив Костадин Димитров посрещна в общината  президента на

...
Кметът на Пловдив Костадин Димитров посрещна в общината  президента на
Коментари Харесай

Коста Димитров разходи словенската президентка из Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров посрещна в общината  президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар, която е на посещаване в България по покана на президента Румен Радев. Той я  срещна с емблематични за града обстоятелства, които го вършат толкоз незабравим и неповторим.

„ Пловдив е разнолик град - образец за приемливост и съгласие на разнообразни религии и етноси, които от години съжителстват дружно. Той е водеща туристическа дестинация с богато архитектурно и културно завещание, което свидетелства за хилядолетна история през другите столетия и цивилизации от античността до през днешния ден. Пловдив е и център на промишлеността, който непрестанно се разраства, а ситуираната тук Тракия икономическа зона е една от най-големите в страната. През 2014 година Пловдив бе определен за Европейски град на спорт, а през 2019 година - за Европейска културна столица ", уточни кметът на Пловдив.

Той посочи, че другарството сред Пловдив и Словения стартира преди повече от век, с активността на словенския лингвист, журналист, стенограф и създател на Певческото сдружение под тепетата Антон Безеншек. Наташа Пирц Мусар изрази насладата си от обстоятелството, че първото й публично посещаване отвън София е точно в Пловдив – градът, който пази паметта на словенеца Антон Безеншек.

„ Радвам се, че посетих града, в който е пуснал корени словенският лингвист Антон Безеншек. Благодаря на Пловдив, че се грижи за неговия монумент. Това написа президентът на Словения в почетната книга на община Пловдив. После водената от нея делегация  посети паметника на Антон Безеншек в Цар-Симеоновата градина, където бе посрещната с песента „ Словения, от кое място е хубостта ти? ", изпълнена от девическия хор „ Евмолпея ".

Историкът доктор Стефан Шивачев описа за живота на словенския лингвист, журналист и стенограф, който преподава в пловдивски гимназии, като вкарва предмета „ Етика " в образователния проект и ползва модерни методики за преподаване на непознати езици.
За делото на Антон Безеншек приказва и Димитър Райчев, създател на книгата за 142-мата почетни жители на Пловдив, измежду които е и бележитият словенски интелектуалец. Скулпторът проф. Свилен Костадинов напомни по какъв начин е сътворил паметника му и означи, че това е обогатило неговия опит.

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар и кметът на Пловдив Костадин Димитров сервираха цветя и отдадоха респект пред паметника на Антон Безеншек.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР